Τετάρτη 2 Μαρτίου 2011

Μια.. μαύρη κωμωδια



Πολιτιστικά νέα:
Πόσο πιο καθαρά βλέπουμε στο σκοτάδι; Μήπως πρέπει να πέσει η ….ηλεκτρική ασφάλεια προκειμένου να αποκαλυφθούν τα ψέματα και οι αυταπάτες σε όλο τους το μεγαλείο; Ο δραματουργός Πίτερ Σάφερ απαντά καταφατικά με μία ξεκαρδιστική κωμωδία καταστάσεων, την οποία το ελληνικό κοινό έχει παρακολουθήσει και αγαπήσει και στο παρελθόν. Ο λόγος για τη «Μαύρη κωμωδία» που κάνει πρεμιέρα απόψε, στις 21.15, στο θέατρο «Αριστοτέλειον» της Θεσσαλονίκης, σε μία παράσταση που διασκεύασαν μαζί ο Πέτρος Φιλιππίδης και ο Χρήστος Σιμαρδάνης και φέρει τη σκηνοθετική σφραγίδα του πρώτου.
Τη χαρά τους για το ότι βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη με αυτό το έργο έπειτα από έναν κύκλο πολύ επιτυχημένων παραστάσεων στην Αθήνα εξέφρασε ολόκληρο το καστ της παράστασης, το οποίο παραβρέθηκε στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου – ο Τάσος Χαλκιάς, ο Πυγμαλίων Δαδακαρίδης, ο Χρήστος Σιμαρδάνης, ο Θανάσης Τσαλταμπάσης, ο Χρήστος Συριώτης, η Χριστίνα Τσάφου και η Τζένη Θεωνά που θα αντικαταστήσει τη Ζέτα Δούκα. Αξίζει να τονιστεί ότι η Πηνελόπη Αναστασοπούλου θα παίξει κανονικά στις παραστάσεις, απλά δεν μπόρεσε να βρίσκεται μαζί με τους συναδέλφους της στη συνέντευξη Τύπου λόγω αδιαθεσίας.
Η υπόθεση
Το έργο περιστρέφεται γύρω από την απόπειρα του γλύπτη Μπρίντσλεϊ (Π. Δαδακαρίδη) να εντυπωσιάσει τον πατέρα (Τ. Χαλκιά) της αρραβωνιαστικιάς (Τ. Θεωνά) του, υποκρινόμενος ότι έχει περισσότερα χρήματα και ανήκει σε διαφορετική τάξη από αυτήν που ανήκει. Μία διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος, όμως, θα ρίξει… άπλετο φως στην αλήθεια, καθώς το σπίτι γεμίζει κόσμο και αυτός προσπαθεί απεγνωσμένα μέσα στο σκοτάδι να επιστρέψει τα κλεμμένα έπιπλα που πήρε κρυφά από γείτονα του.
Ως «κωμωδία καταστάσεων με στοιχεία φάρσας αλλά όχι φαρσοκωμωδία», περιέγραψε το έργο ο Τάσος Χαλκιάς, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι η Θεσσαλονίκη δεν είναι ο πρώτος σταθμός κάποιας περιοδείας για την παράσταση αλλά ότι η παραγωγή ήρθε ειδικά για το κοινό της πόλης. Ο ηθοποιός Χρήστος Συριώτης τόνισε ότι πρόκειται για μία μεταφορά θεατρικής παραγωγής που γίνεται «χωρίς εκπτώσεις» και με απόλυτο σεβασμό στο κοινό.
Σε ερώτηση σχετική με τη σύγχρονη νεοελληνική δραματουργία, ο Τάσος Χαλκιάς απάντησε ότι αν και δεν υποτιμά στο ελάχιστο το ελληνικό στοιχείο, δεν υπάρχει μεγάλη παραγωγή ελληνικών θεατρικών έργων την τελευταία δεκαετία. «Οταν βρεθεί το ελληνικό έργο ανεβαίνει, δεν αδικείται. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, το έργο του Σάφερ ταίριαζε καλύτερα στις αναζητήσεις μας και σε αυτό που θέλαμε να παρουσιάσουμε στο κοινό αυτό το χρονικό διάστημα. Αλλωστε, τη ''Μαύρη κωμωδία'' την έχουν τιμήσει πολλοί ελληνικοί θίασοι στο παρελθόν, καθώς και το ελληνικό κοινό», τόνισε ο ίδιος.
Τα σκηνικά επιμελήθηκε ο Γιώργος Γαβαλάς, τα κοστούμια ο Γιάννης Μετζικώφ και τους φωτισμούς η Κατερίνα Μαραγκουδάκη και τη μουσική επιμέλεια ο Ιάκωβος Δρόσος.
πηγή: agelioforos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου