Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011

Πολιτιστικά νέα: Ανοδική πορεία για το Κρατικό θέατρο Βορείου Ελλάδος


Πολιτιστικά νέα: Ανοδική πορεία για το Κρατικό θέατρο Βορείου Ελλάδος.
Γεμίζουν τα ταμεία του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, αφού ολοένα και περισσότεροι πολίτες επισκέπτονται τις παραστάσεις του. Υπολογίζεται ότι σε διάστημα μικρότερο των πέντε μηνών, το Κ.Θ.Β.Ε. έχει κερδίσει περισσότερα από 500.000 ευρώ.

Ο Σωτήρης Χατζάκης, καλλιτεχνικός διευθυντής του Θεάτρου Βορείου Ελλάδος από πέρυσι, είχε μειώσει τις τιμές των εισιτηρίων και όπως ο ίδιος δήλωσε, η εντυπωσιακή άνοδος της τάξεως του 25%,  σε σχέση με πέρυσι, δεν οφείλεται μόνο στα φτηνότερα εισιτήρια. «Ο κόσμος επαναπροσδιορίζει τις επιλογές του εξαιτίας της κρίσης, μειώνει τις εξόδους του, άρα επιλέγει με ποιοτικά κριτήρια» συνέχισε.

Διαγράφοντας τον τρίτο χρόνο της θητείας του στο Κ.Θ.Β.Ε., ο Σωτήρης Χατζάκης μιλά πλέον και για ένα ρεπερτόριο που έχει «αγγίξει» το κοινό της Θεσσαλονίκης.  «Το Κ.Θ.Β.Ε. οφείλει ένα μεγάλο ευχαριστώ στο κοινό της Θεσσαλονίκης που αγκάλιασε το ρεπερτόριο του θεάτρου και έχει πλέον την ευχέρεια να πληρώνει τη μισθοδοσία που είναι 280.000 ευρώ τον μήνα».  Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος έχει επιχορήγηση από την οποία πληρώνει πέρα από τη μισθοδοσία των 270 ανθρώπων, το ΙΚΑ, την εφορία αλλά και τα χρέη ύψους δυο εκατ. ευρώ. Ποσό που πριν από τρία χρόνια έφτανε περίπου τα τριάμισι εκατ.  ευρώ.

Στο Βασιλικό Θέατρο η θρυλική ιστορία της κοκόνας Λωξάντρας, ένα θέαμα εξωστρεφές, με μουσική, τραγούδια, συγκίνηση, γέλιο και λυρικά μέρη, η ιστορία μιας λαϊκής γυναίκας, εξαιρετικά δυναμικής, που ηγείται πολυμελούς μεσοαστικής ελληνικής οικογένειας της Πόλης, έχει προσελκύσει περίπου δεκαπέντε χιλιάδες θεατές σε λιγότερο από έναν μήνα παραστάσεων.

Μερικά μέτρα πιο μακριά, στην Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών «Ο κύριος Πούντιλα και ο δούλος του ο Μάττι» μέσα από τη διαλεκτική σκέψη κάνει μια ανάλυση της κρίσης που ο κόσμος την έχει ανάγκη. Αυτό, σύμφωνα με τον διευθυντή του Θεάτρου, έκανε τα εκδότρια να κόψουν περισσότερα από 10.000 εισιτήρια.

Ο «Χιονάνθρωπος» του Ευγένιου Τριβιζά όχι απλώς δεν «ξενιτεύτηκε στον Βόρειο Πόλο -παρομοίωση που ο ίδιος ο Σωτήρης Χατζάκης είχε κάνει στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου τον περασμένο Οκτώβρη, όταν οι περικοπές «απειλούσαν» τη λειτουργία του Θεάτρου -αλλά «παρέμεινε» στη Θεσσαλονίκη και έκοψε 18.000 εισιτήρια.

Τον ερχόμενο Μάιο, το Κ.Θ.Β.Ε. πρόκειται να «κατηφορίσει» στην Αθήνα και παράλληλα ετοιμάζονται πέντε νέες παραγωγές.  Ανάμεσα σε αυτές «Η Στρίγγλα που έγινε αρνάκι» του Σαίξπηρ, μια από τις δημοφιλέστερες κωμωδίες όλων των εποχών, σε σκηνοθεσία του θρυλικού Γεωργιανού σκηνοθέτη Ρόμπερτ Στούρουα. Τον ρόλο του Πετρούκιου θα ερμηνεύσει ο Ιεροκλής Μιχαηλίδης, ενώ την Κατερίνα θα ενσαρκώσει η Δήμητρα Ματσούκα. Ταυτόχρονα ετοιμάζονται το «Υπάρχει και φιλότιμο» του Αλέκου Σακελλάριου και το «Διαμάντια και Μπλουζ» της Λούλας Αναγνωστάκη.

Η Πειραματική σκηνή του Θεάτρου ετοιμάζει το «Deja vu» του Κάφκα σε μια μορφή μαύρης κωμωδίας σκηνοθετημένο από τον Λιθουανό σκηνοθέτη Τσέζαρι Γκραουζίνι. Επιπλέον, το κλιμάκιο Μακεδονίας-Θράκης θα δώσει περισσότερες από σαράντα παραστάσεις στις ακριτικές περιοχές της Βορείου Ελλάδος, παρουσιάζοντας τρία μονόπρακτα του Τσέχωφ με τίτλο «Ιστορίες για αρκούδες».

Όσο για το καλοκαίρι, ο σκηνοθέτης Χατζάκης ετοιμάζει την έβδομη παράσταση του από το 2000, στο αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου.  «Από την Επίδαυρο βρίσκει ψωμί πολύς κόσμος και εκτός του θεάτρου. Αυτό πρέπει να σκεφτόμαστε όσοι ανεβάζουμε έργα εκεί. Προέχει φυσικά η αισθητική μας αλλά όχι μόνο αυτή». Λάτρης του Αριστοφάνη, ο Σωτήρης Χατζάκης θα παρουσιάσει στο κοινό μια κλασική κωμωδία με πολύ γέλιο μακριά από μοντερνισμούς, απομιμήσεις και μεταμοντέρνες πινελιές.
πηγή: zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου