Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2010

Ray Charles: Ο βασιλιάς της soul..


Η ζωή του έχει γίνει ταινία  που γνώρισε πολύ μεγάλη επιτυχία, κάτι αναμενόμενο βέβαια καθώς  ο Ray Charles ήταν ο βασιλιάς της soul, πολυβραβευμένος (ένας από τους  10 καλύτερους καλλιτέχνες όλων των εποχών σύμφωνα με το Rolling Stone), με πολυτάραχη προσωπική αλλά και κοινωνική ζωή σε μία εποχή όπου οι μαύροι θεωρούνταν κατώτερο είδος. Τον χαρακτήριζε το χαμόγελο του καθώς και τα γυαλιά ηλίου που φορούσε συνεχώς! Δημιούργησε τραγούδια που ακόμα και σήμερα θεωρούνται μοναδικά και όλα αυτά τα έκανε όντας τυφλός.
Προσωπική ζωή
Ο Ray Charles γεννήθηκε το 1930,σε μια φτωχή οικογένεια και μας άφησε το 2004. Στο διάστημα αυτό, έκανε  12 παιδιά με 9 διαφορετικές γυναίκες! Συνελήφθη για κατοχή ηρωίνης και μαριχουάνας  όταν  και  παραδέχτηκε το χρόνιο πρόβλημα εθισμού που αντιμετώπιζε, αλλά δεν φυλακίστηκε καθώς μπήκε σε πρόγραμμα απεξάρτησης. Στο τέλος της ζωής του, χάρισε από 1 εκατομμύριο δολάρια σε κάθε παιδί του για να μην κάνουν τα δικά του λάθη.

Μουσική
ray charles stones“Hit the road Jack”, “I can’t stop loving you”, “I Got a Woman”, “Unchain my Heart” είναι μερικά μόνο από τα τραγούδια του που έχουν μείνει στην ιστορία. Θεωρείται ο «άρχοντας των ήχων» καθώς χρησιμοποιούσε κάθε ήχο που μπορεί να βγάλει η ανθρωπινή φωνή, από ψιθύρους μέχρι κραυγές που πάντα έδεναν αρμονικά με την γεμάτη ρυθμό μουσική του. Παρόλο που στην τρυφερή ηλικία των  επτά  έχασε το φως του και στα 15 έμεινε ορφανός, ήδη από το σχολείο  είχε αποκτήσει γνώσεις κλασσικής μουσικής τις οποίες χρησιμοποίησε ως βάση για να παίζει πιάνο σε διάφορα νυχτερινά clubs.
Υπογράφει το πρώτο του συμβόλαιο σε ηλικία 23 χρονών και λίγα χρόνια αργότερα τα τραγούδια του ακούγονται σε όλες τις Η.Π.Α., όπως το “What I’d say”  το οποίο δημιούργησε κατά τη διάρκεια μιας συναυλίας επειδή δεν είχε ολοκληρωθεί ο συμφωνημένος  χρόνος της! Δεν είναι τυχαίο που ο Frank Sinatra τον χαρακτήρισε ως « την μόνη πραγματική ιδιοφυία στην showbiz»,ενώ ο Billy Joel είπε για αυτόν πως είναι σημαντικότερος για την μουσική από τον Elvis Presley!
Παράλληλα, τα τραγούδια του είχαν και κοινωνικό μήνυμα όπως το “Georgia on my Mind”,το οποίο  έγραψε όταν του απαγόρευσαν να εμφανιστεί στην ομώνυμη πολιτεία επειδή ήταν μαύρος!
Ήταν ο πρώτος που συνδύασε R&B και Gospel και τα τραγούδια του παρέμειναν  για πολλές εβδομάδες πρώτα στο USA Billboard! Κορυφαίες στιγμές στην καριέρα του ήταν  οι ορκωμοσίες του Ronald Reagan αλλά και του Bill Clinton, στις οποίες κλήθηκε να τραγουδήσει!


ray charles 3«I never considered myself part of rock ‘n’ roll. My stuff was more adult. It was more difficult for teenagers to relate to; my stuff was filled with more despair than anything you’d associate with rock ‘n’ roll. Since I couldn’t see people dancing, I didn’t write jitterbugs or twists. I wrote rhythms that moved me. My style required pure heart singing.»
πηγή: inthemusic.gr





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου