Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2011

Πρόγραμμα Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης Ιανουάριος-Ιούνιος 2011.

Ένα δυναμικό άνοιγμα σε καλλιτεχνικά σχήματα και ομάδες, αλλά και σε ένα πιο νεανικό κοινό επιδιώκει το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης με το πρόγραμμα της περιόδουΙανουαρίου – Ιουνίου 2011. Πρόκειται για το πρώτο που «υπογράφει» ο Γιώργος-Εμμανουήλ Λαζαρίδης, ως Συντονιστής Καλλιτεχνικού Προγραμματισμού. Παράλληλα, η συστηματική έναρξη χρήσης του Β’ Κτιρίου του Μεγάρου (Μ2) δίνει τη δυνατότητα ποικίλων δράσεων και εκδηλώσεων.
 alt
Το νέο πρόγραμμα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ένα μιούζικαλ για τη ζωή της Μαρινέλλας, την οπερέτα του Θ. Σακελλαρίδη: Ο Βαφτιστικός, την εμφάνιση της Σαβίνας Γιαννάτου, μια συναυλία του Gidon Kremer με την «Kremerata Baltica» και μια εμφάνιση του Vladimir Mendelssohn με το «Transcription Ensemble». Ακόμα, περιλαμβάνειmasterclassesσεμινάριαδιαλέξειςΦεστιβάλ Μουσικής Δωματίου για κιθάρα και άλλα όργανα, το 1ο Φεστιβάλ Παιδικών Χορωδιών και το καταξιωμένο πλέονΕργαστήρι Σύγχρονης Μουσικής καθώς και την ταινία του Charlie ChaplinΟ Χρυσοθήρας με ζωντανή μουσική. Τέλος, αναδεικνύοντας τη θέση της Θεσσαλονίκης ως σταυροδρόμι πολιτισμών το Μέγαρο Μουσικής προγραμματίζει εκδηλώσεις με έργα συνθετών της Μέσης Ανατολής (Τουρκία, Ισραήλ, Συρία και Αζερμπαϊτζάν), αλλά και μουσική των Σεφαραδιτών Εβραίων.
Το πρόγραμμα ξεκινάει με τη μουσικοθεατρική παράσταση Μαρινέλλα: Το μιούζικαλ, που εντάσσεται στον Κύκλο «Ελληνική Μουσική στο Μέγαρο» (Συμπαραγωγή: Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης / Ελληνική Θεαμάτων). Πρόκειται για το έργο του Θανάση Παπαθανασίου και του Μιχάλη Ρέππα, σε σκηνοθεσία Σταμάτη Φασουλή που σημείωσε τεράστια επιτυχία τον περασμένο χειμώνα στο «Παλλάς» και αφηγείται τη ζωή και την καριέρα της μεγάλης ερμηνεύτριας, από τη δεκαετία του ’50 μέχρι σήμερα. Οι παραστάσεις θα πραγματοποιηθούν από 5-9, από 12-16 και από 19-23 Ιανουαρίου, στις 21.00 (Μ1 - Κεντρική Αίθουσα). Μαζί με τη διάσημη καλλιτέχνιδα εμφανίζονται επί σκηνής ο Αντώνης Λουδάρος, η Τζένη Μπότση, η Ευαγγελία Μουμούρη και 12 ακόμα ηθοποιοί και χορευτές. Τα σκηνικά είναι του Γιώργου Γαβαλά, οι χορογραφίες του Δημήτρη Παπάζογλου, τα κοστούμια της Ντένης Βαχλιώτη και οι φωτισμοί του Λευτέρη Παυλόπουλου.
Το πρόγραμμα συνεχίζεται με έναν νέο Κύκλο εκδηλώσεων με τίτλο «Νέα Σύνολα στο Νέο Μέγαρο». Η Συμφωνική Ορχήστρα και η Χορωδία του Πανεπιστημίου Μακεδονίαςθα παρουσιάσουν, τη Δευτέρα 17 Ιανουαρίου, στις 21.00, (Μ2 – Κεντρική Αίθουσα) ένα πρόγραμμα που θα περιλαμβάνει έργα των Α. Βασιλειάδη (Lumini e Sombri για χορωδία, ορχήστρα εγχόρδων και κρουστά), WAMozart (Κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα σε Λα μείζονα KV 414), Castelnuovo – Tedesco (Κοντσέρτο σε Ρε μείζονα op.99 για κιθάρα και ορχήστρα) και F.Schubert (Συμφωνία Νο 8 «Ημιτελής» σε Σι ύφεση ελάσσονα D759). Η συναυλία πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας (ΤΜΕΤ). Συμπράττουν οι Κώστας Δεστούνης (πιάνο), Γιάννης Ευσταθόπουλος (κιθάρα), η Χορωδία τουΠανεπιστημίου Μακεδονίας (σε μουσική διδασκαλία της Μαρίας-Έμμας Μελιγκοπούλου) και η Ορχήστρα Πανεπιστημίου Μακεδονίας σε διεύθυνση του Γιώργου Βράνου.

Η εκδήλωση αυτή εγκαινιάζει έναν ακόμη κύκλο δράσεων, που θα πλαισιώνει την κυρίως εκδήλωση και ονομάζεται «Παράλληλες δράσεις».
«Παράλληλη δράση» στη συγκεκριμένη εκδήλωση θα είναι μια συναυλία με παλαιά και σύγχρονη μουσική της Αργεντινής από Σύνολο Μουσικής Δωματίου.
Την Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου, στις 21.00 (Μ1 - Κεντρική Αίθουσα) η «Kremerata Baltica» γιορτάζει τα γενέθλιά της με το κοινό της Θεσσαλονίκης με μια συναυλία-γιορτή. Την Ορχήστρα θα διευθύνει ο διεθνούς φήμης, πολυβραβευμένος βιολιστής Gidon Kremer, ο οποίος θα εκτελέσει και το έργο του Victor Kissine Barcarola για σόλο βιολί, έγχορδα και κρουστά, έργο γραμμένο ειδικά για τον Kremer και την Kremerata. Το πρόγραμμα της συναυλίας περιλαμβάνει ακόμη έργα των Richard Strauss και Johann Sebastian Bach.
Μεταξύ των κορυφαίων βιολιστών στον κόσμο ο Gidon Kremer έχει ίσως την πιο αντισυμβατική σταδιοδρομία. Γεννήθηκε στη Ρίγα της Λετονίας και ξεκίνησε να μελετά στην ηλικία των τεσσάρων ετών με τον πατέρα και τον παππού του, οι οποίοι ήταν και οι δύο διακεκριμένοι εκτελεστές εγχόρδων οργάνων. Επτά ετών μπήκε στη Σχολή Μουσικής της Ρίγας και στα 16 του βραβεύτηκε με το Α’ Βραβείο της Λετονικής Δημοκρατίας. Συνέχισε να κερδίζει διεθνή βραβεία στα οποία συμπεριλαμβάνεται το Βραβείο στο Διαγωνισμό Βασίλισσα Ελισάβετ το 1967, όπως και τα πρώτα βραβεία στους Διεθνείς Διαγωνισμούς Παγκανίνι και Τσαϊκόφσκι. Η επιτυχία αυτή ήταν η αφετηρία για να ξεκινήσει μια ξεχωριστή σταδιοδρομία, στην πορεία της οποία καθιερώθηκε η φήμη του παγκοσμίως ως ενός από τους πιο πρωτότυπους και συναρπαστικούς καλλιτέχνες της γενιάς του.

! Παράλληλες δράσεις
Στις 9/02 έχει προγραμματιστεί ανοιχτή δοκιμή για το κοινό, στις 10/02 Master class με τον Gidon Kremer.
Μια βραδιά με έργα των Gustav MahlerDmitri ShostakovichMinoru MikiJohn Cage και Johannes Brahms θα έχει τη δυνατότητα να απολαύσει το κοινό το Σάββατο 8 Φεβρουαρίου στις 21.00 (Μ2 - Φουαγιέ). Ο διάσημος σολίστας Vladimir Mendelssohn (βιόλα) συμπράττει με το «Transcription Ensemble» για να παρουσιάσει έργα από το γερμανικό Ρομαντισμό του 19ο αι. ως τα τέλη του 20ου αι. και τους υδάτινους ήχους του Ιάπωνα συνθέτη Minoru Miki μέχρι το σπανιότερα εκτελούμενο έργο του John Cage. Τους «Transcription Ensemble» απαρτίζουν οι Γιώργος Κανδυλίδης (βιολί), Χρήστος Γρίμπας (τσέλο) και Νίκος Ζαφρανάς (πιάνο).

! Παράλληλες δράσεις
Στις 11/02 έχει προγραμματιστεί Master class με τον Vladimir Mendelssohn
Διάλογοι με το κοινό: παρουσίαση του προγράμματος της εκδήλωσης
Για άλλη μια φορά ο βωβός κινηματογράφος «παντρεύεται» με τη ζωντανή μουσική τη Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου, στις 21.00 (Μ1 – Κεντρική Αίθουσα) σε μια συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης. Ο χρυσοθήρας (1925), η ταινία για την οποία ο ίδιος ο Τσάρλι Τσάπλιν ήθελε να τον θυμούνται, διατηρεί μια προσεκτική ισορροπία σε επιδέξιες γκάφες, ρομαντικές ευαισθησίες και πικρή κοινωνική σάτιρα. Ο Τσάπλιν προχώρησε σε επανέκδοση της ταινίας το 1942 αλλάζοντας αρκετά σημεία της, ενώ η μουσική επένδυση που προσέθεσε του χάρισε μία υποψηφιότητα για Όσκαρ. Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης θα εκτελέσει τη μουσική «ζωντανεύοντας» μοναδικά την ταινία.
Ακολουθεί ένα ταξίδι στον μαγικό κόσμο της μουσικής για μικρούς και μεγάλους. Στη συναυλία Τα έγχορδα διηγούνται… ιστορίες για παιδιά (Κύκλος Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων) την Τετάρτη 23, την Πέμπτη 24, την Παρασκευή 25 (σχολικές παραστάσεις με ώρες έναρξης 10:00 & 12:00) και την Κυριακή 27 Φεβρουαρίου στις 11.30 π.μ. (Μ2 – Κεντρική Αίθουσα) τα παιδιά του δημοτικού σχολείου (τάξεις Δ’-ΣΤ’) θα γνωρίσουν την οικογένεια των εγχόρδων οργάνων που παίζονται με δοξάρι. Οι μαθητές θα εξοικειωθούν με τον όρο «κουαρτέτο» και θα γνωρίσουν με τρόπο διαδραστικό και ευχάριστο τα έγχορδα όργανα που συμμετέχουν σε μια Συμφωνική Ορχήστρα. Όλα αυτά μέσα από τον ζωντανό ήχο διακεκριμένων σολίστ, τις Νέες Τεχνολογίες (χρήση 3D Animation), την ζωντανή αφήγηση και τη βιωματική προσέγγιση. Η εκδήλωση πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, ενώ υπεύθυνος του προγράμματος είναι ο Δημήτρης Χανδράκης. Αφηγείται η Ζέττα Νικολαΐδου και συμπράττει η Ορχήστρα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.
Το Σάββατο 26 Φεβρουαρίου στις 18.30 Τα έγχορδα διηγούνται… ιστορίες για μεγάλους αυτή τη φορά. Οι ακροατές θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν τη διαφορετικότητα της μουσικής μέσα από δείγματα μουσικών κομματιών που παρέμειναν ανεξίτηλα στο πέρασμα του χρόνου. Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό για την εξέλιξη της μουσικής ως κοινωνικού φαινομένου μέσα από την εξέταση διαφορετικών μουσικών ρευμάτων.
Στα μονοπάτια της παράδοσης, αλλά και της τζαζ θα ξεναγήσουν το κοινό τα Σύνολα Παραδοσιακής Μουσικής και η Ορχήστρα Jazz του Πανεπιστημίου Μακεδονίας τηΔευτέρα 14 Μαρτίου, στις 21.00 (Μ2 – Κεντρική Αίθουσα). Η εκδήλωση γίνεται σε συνεργασία με το Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Στο Α’ Μέρος το Σύνολο Παραδοσιακής Μουσικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας θα ερμηνεύσει οργανικούς και τραγουδιστικούς σκοπούς από το δημοτικό της ηπειρωτικής Ελλάδας (στεργιανές ζυγιές και κομπανίες), σύγχρονη μουσική δημιουργία πάνω στις τροπικές παραδόσεις της Μεσογείου και των Βαλκανίων (τάξη της Ποιητικής) και οργανική μουσική και τραγούδια από τις λαϊκές αστικές παραδόσεις της Μικράς Ασίας και του Ανατολικού Αιγαίου (Πολίτικη και σμυρναίικη κομπανία, ρεμπέτικη κομπανία, ζυγιές). Η βραδιά θα συνεχιστεί με το Σύνολο Τζαζ του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και μια αναδρομή σε διαφορετικές χρονικές περιόδους και στυλ, με όχημα τον αυτοσχεδιασμό. Ο συντονισμός και η επιμέλεια συνόλων είναι των Μάνου Aχαλινωτόπουλου, Θύμιου Ατζακά, Σωκράτη Σινόπουλου και Αντώνη Λαδόπουλου.

! Παράλληλες δράσεις
Στις 14/03 έχει προγραμματιστεί συναυλία με Κουιντέτο Πνευστών όπου θα παιχτεί το έργο του
Γ. Κωνσταντινίδη: 10 Ελληνικοί Λαϊκοί Χοροί

Χορός για τη συνέχεια με το σύνολο Trey McIntyre ProjectΤο Σάββατο 19 Μαρτίου, στις 21.00 (Μ1 – Κεντρική Αίθουσα) θα παρουσιαστούν τα έργα Ma Maison και WildSweet Love σε χορογραφία Trey McIntyre.

! Παράλληλες δράσεις
Στις 18/03 έχουν προγραμματιστεί δρώμενα στην πόλη, ενώ στις 20/03 θα λειτουργήσει Ανοιχτό Εργαστήρι για σπουδαστές χορού

Η νέα δουλειά του ντουέτου «ΣΩΜΑ», που αποτελείται από τους Αντώνη Ανισέγκο και Θύμιο Ατζακά θα παρουσιαστεί την Πέμπτη 31 Μαρτίου, στις 21.00 (Μ2 – Φουαγιέ). Τα δύο αυτόνομα μέρη της μουσικής αυτής παράστασης περιλαμβάνουν αρχικά τη σύνθεση της τελευταίας δισκογραφικής εμφάνισης του μουσικού ντουέτου με τους Σαβίνα ΓιαννάτουΜιχάλη Σιγανίδη (κοντραμπάσο - κιθάρα) και Μαρία Θωίδου (φωνή) και στο Β’ μέρος μία νέα εκδοχή της μουσικής πράξης των δύο μουσικών, με τον Γιαπωνέζο αυτοσχεδιαστή Shoji Hano (τύμπανα).
Μια σύγχρονη ανάγνωση της οπερέτας του Θ. Σακελλαρίδη Ο Βαφτιστικός έχει προγραμματιστεί για τις 1, 2 και 4 Απριλίου, στις 21.00 (Μ2 – Κεντρική Αίθουσα). Συμπράττουν ηΧορωδία και η Ορχήστρα του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Η σκηνοθεσία, τα σκηνικά και τα κοστούμια είναι του Αλέξανδρου Ευκλείδη, η μουσική διεύθυνση της Ορχήστρας των Γιώργου Βράνου και Γιάννη Ζγούρα, η μουσική διδασκαλία της χορωδίας της Μαρίας-Έμμας Μελιγκοπούλου. Βοηθόςσκηνοθέτη είναι η Μέλα Γεροφώτη. Ερμηνεύουν οι Μαρία Ντεβιτζάκη, Μέλα Γεροφώτη, Απόστολος Ζωΐδης, Γιάννης Κοντέλλης, Αλέξανδρος Ευκλείδης, Στέργιος Ίλτσοςκαι Παναγιώτα Σωφρονιάδου.
Ο Βαφτιστικός παρά τις δεκάδες αναβιώσεις του, δε γνώρισε εναλλακτικές αναγνώσεις. Η παράσταση αυτή αντίθετα τοποθετεί τη δράση στη σημερινή εποχή. Το έργο γραμμένο σε μία περίοδο κρίσης του ελληνισμού θίγει θέματα, όπως παραγοντισμός, αναξιοκρατία, απάτες και πατριδοκαπηλία. Οι φοιτητές του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας πρωταγωνιστούν σε αυτή την αντι-νοσταλγική ανάγνωση, που τονίζει τα κωμικά στοιχεία του, αλλά και τις πολιτικές νύξεις του.

Διάλογοι με το κοινό
Οπερέτα: Ο χαμένος θησαυρός της ελληνικής τέχνης

Συνθέτες από τη Μέση Ανατολή συστήνουν οι Yuri Zhislin (βιολί) και Βίκη Γιαννούλα (πιάνο) στο πλαίσιο του Κύκλου Μουσικής Δωματίου το Σάββατο 9 Απριλίου, στις 21.00 (Μ2 - Φουαγιέ). Το πρόγραμμα περιλαμβάνει συνθέσεις για βιολί και πιάνο από Τουρκία, Ισραήλ, Συρία και Ατζερμπαϊτζάν των Ahmed Adman Saygun, Paul Ben-HaimNecilKazim AksesOfer Ben-Amots και Frangiz Ali-Zadeh . Νεοκλασικισμός, ρομαντισμός, στοιχεία εθνικιστικά και avante-garde μπλέκονται μυστικιστικά. Μουσική, που αναμφισβήτητα επιβεβαιώνει την επιρροή της Μέσης Ανατολής στην πορεία της δυτικής σύγχρονης κλασικής μουσικής.

Διάλογοι με το κοινό: παρουσίαση του προγράμματος της εκδήλωσης (9/04)
Συνεχίζοντας και αυτή τη χρονιά την επιτυχημένη ενότητα Κυριακάτικα Μουσικά Πρωινά έχει προγραμματιστεί ένα αφιέρωμα στο Έτος Liszt με τη Βίκη Γιαννούλα στο πιάνο τηνΚυριακή 10 Απριλίου, στις 12:00 (Μ2 – Φουαγιέ).
Από μικρή ηλικία η Βίκη Γιαννούλα έχει τιμηθεί με πολυάριθμες διακρίσεις και βραβεία, ενώ στις πρόσφατες καλλιτεχνικές της δραστηριότητες περιλαμβάνονται συναυλίες σόλο και μουσικής δωματίου μεταξύ άλλων στο Queen Elizabeth Hall, Kings Place, Bolivar Hall, Pushkin House, Hellenic Centre, Regent Hall, Bush Hall και αλλού. Έχει συνεργαστεί με την Ορχήστρα των Χρωμάτων και το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου στη σειρά Ρομαντικές Τρίτες. Έχει λάβει μέρος σε σεμινάρια πιάνου και μουσικής δωματίου διακεκριμένων μουσικών όπως Kenneth Gilbert, Alexander Semetsky, Steven Isserlis, Chilingirian Quartet, Benjamin Zander, Boris Berman και Derek Han.

Διάλογοι με το κοινό: Γνωριμία με τον Liszt (10/4)
Ακολουθεί το 6ο Guitar Plus- Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου για κιθάρα και άλλα όργανα σε καλλιτεχνική διεύθυνση του Κώστα Μακρυγιαννάκη στις 15, 16 και 17 Απριλίου, στις 21.00(Μ2 – Κεντρική Αίθουσα & Φουαγιέ).
Την Παρασκευή 15 Απριλίου στο πλαίσιο της ενότητας «Η Θεσσαλονίκη σταυροδρόμι πολιτισμών» προβλέπεται ένα Αφιέρωμα στη μουσική των Σεφαραδιτών Εβραίων με τοEnsemble «Me la amargates tú» σε όργανα εποχής. Το Ensemble απαρτίζουν οι Εστέμπαν Μανζάνο (τενόρος), Ντορέτ Φλωρεντίν (φλάουτα με ράμφος), Τούλιο Ροντόν(βιόλα ντα γκάμπα), Σάρα Ράιντυ (μπαρόκ άρπα), Κριστιάν Γκουτιέρεζ (βιουέλα και μπαρόκ κιθάρα) και Χουάν Μαρτίνεζ (κρουστά).
Το Σάββατο 16 Απριλίου θα δοθούν διάλεξη του παραγωγού του Τρίτου Προγράμματος της ΕΡΑ και κιθαριστή Στέλιου Μούστου με θέμα Η σχέση της κιθάρας με την όπερα την εποχή της κιθαρομανίας στην Ευρώπη του 19ου αιώνααλλά και συναυλία με έργα για δύο κιθάρες με το κιθαριστικό ντουέτο «Melis» (Susana Prieto και Αλέξης Μουζουράκης).
Το Φεστιβάλ θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 17 Απριλίου με δυο συναυλίες. Μια με νέα μουσική για σύνολα με κιθάρα και μια με θέμα το Μινιμαλισμός και τη μουσική για κιθάραΣυμμετέχουν σπουδαστές κιθάρας του ΤΜΕΤ του Πανεπιστημίου Μακεδονίας μαζί με μουσικούς της Θεσσαλονίκης.
Ήχοι από το Μεσαίωνα και την Αναγέννηση που εντάσσονται στον Κύκλο Παλαιάς Μουσικής θα αντηχήσουν στο Μέγαρο τη Μεγάλη Δευτέρα 18 Απριλίου, στις 21.00 (Μ1 – Φουαγιέ). Το μουσικό σχήμα «Lyrae Cantus» θα ταξιδέψει τα κοινό σε χώρες της Ευρώπης (Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία, Γερμανία) μέσα από θρησκευτικά κείμενα της εποχής του Μεσαίωνα, πλαισιωμένα από οργανικούς χορούς της ίδιας περιόδου, π.χ. Laudi Spirituali (Ιταλία), Cantigas di Santa Maria (Ισπανία), Carmina Burana (από τον κύκλο των θρησκευτικών – ηθικών κομματιών). Τους «Lyrae Cantus» απαρτίζουν οι Χρήστος Χριστοδούλου (κόντρα τενόρος), Παναγιώτης Πρίφτης (τενόρος), Θεόδωρος Αιβαλιώτης(μπάσος), Μαριάννα Αργυροπούλου (βιόλα ντα γκάμπα), Σόνια Χαραλαμπίδου (αναγεννησιακό λαούτο), Άννα Δερμάνη (μεσαιωνική άρπα), Ιωάννης Τουλής (βιόλα ντα γκάμπα), Βαγγέλης Σαγρής (κρουστά), Βασίλης Πριόβολος (πνευστά). Στην εκδήλωση συμμετέχει ακόμη η Παιδική Χορωδία του Συλλόγου «Φίλων Μουσικής Θεσσαλονίκης» σε μουσική διδασκαλία Κωστή Παπάζογλου.
Ακόμα μια συναυλία έχει προγραμματιστεί για την Εβδομάδα του Θείου Πάθους. Τη Μεγάλη Τετάρτη 20 Απριλίου, στις 21.00 (Μ1 – Κεντρική Αίθουσα) στο πλαίσιο της ενότητας «Μεγάλα Θρησκευτικά Έργα» η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης θα εκτελέσει το έργο του Α. DvořakRequiemΣυμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης και της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης.
O κύκλος τραγουδιών του Βρετανού συνθέτη Benjamin Britten Friday AfternoonsOp. 7 για παιδική χορωδία και πιάνο μαζί με άλλα τραγούδια της Άνοιξης θα παρουσιαστεί την Τετάρτη 4 Μαΐου, στις 21.00 (Μ2 – Κεντρική Αίθουσα). Με την Παιδική Χορωδία του «Συλλόγου Φίλων Μουσικής Θεσσαλονίκης» σε μουσική διδασκαλία Κωστή Παπάζογλου συμπράττει η Θεανώ Φυγκιώρη στο πιάνο. Το διάστημα μεταξύ Μαΐου του 1933 και Αυγούστου του 1934 ο Benjamin Britten συνέθεσε μια σειρά δώδεκα τραγουδιών για παιδική χορωδία και πιάνο. Το έργο, που τιτλοφορήθηκε Friday AfternoonsOp. 7 το έγραψε για το σχολείο του αδελφού του, όπου τα μαθήματα τραγουδιού λάμβαναν χώρα κάθε Παρασκευή απόγευμα.
Δυο ακόμη Master Classes θα δοθούν την Τρίτη 10 και την Τετάρτη 11 Μαΐου (Μ2 – Φουαγιέ) με θέμα Η Πιανιστική Τέχνη: Επί σκηνής δημιουργία & ορθοσωμική. ΟΓιώργος–Εμμανουήλ Λαζαρίδης προσκαλεί τους πιανίστες και το κοινό της Θεσσαλονίκης να συμμετέχουν σε μία διαδραστική εξερεύνηση της πιανιστικής τέχνης και των μυστικών της δημιουργίας και ακρόασης. Το σεμινάριο, θα πλαισιωθεί με ελεύθερες συζητήσεις, ανταλλαγές προβληματισμών, κριτικές οπτικοακουστικές ακροάσεις, και είναι ανοιχτό σε όλους. Παράλληλα, ο πιανίστας και καθηγητής ορθοσωμικής για μουσικούς Χρήστος Νούλης, θα παραδώσει ανοιχτά σεμινάρια με θέμα Φαντασία, Ανατομία & Ορθοσωμική για Πιανίστες.

! Παράλληλες δράσεις
Στο πλαίσιο της Εισαγωγής στα Μυστικά της Ηχοληψίας ο ηχολήπτης του Μεγάρου Μουσικής, Τριαντάφυλλος Ζαχαριάδης θα βοηθήσει όσους επιθυμούν, να ηχογραφήσουν ένα μικρό έργο της επιλογής τους και έτσι να έρθουν άμεσα σε επαφή με τα στάδια που συμπεριλαμβάνει η διαδικασία της ηχοληψίας (Τρίτη 10 και Τετάρτη 11 ΜαΐουΜ2 – Φουαγιέ).

Το 1ο Φεστιβάλ Παιδικών Χορωδιών με τίτλος Φωνές της πόλης θα πραγματοποιηθεί στις 13, 14 και 15 Μαΐου (Μ2 – Κεντρική Αίθουσα) στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, φιλοδοξώντας να γίνει θεσμός. Στο 1ο αυτό Φεστιβάλ συμμετέχουν η Παιδική Χορωδία Συλλόγου «Φίλων Μουσικής Θεσσαλονίκης», η Χορωδία Ι. Ν. Αγ. Κυρίλλου & Μεθοδίου, η Παιδική – Νεανική Χορωδία Ι. Ν. Παναγίας Δέξιας Θεσσαλονίκης, η Χορωδία Κολλεγίου «Ανατόλια», η Χορωδία Μουσικού Σχολείου Θεσσαλονίκης και η Χορωδία Γαλλικού Ινστιτούτου.

! Παράλληλες δράσεις
Θα πραγματοποιηθούν εργαστήρια, διαλέξεις και φωνητικά δρώμενα πριν την κύρια εκδήλωση της ημέρας (Μ2–Φουαγιέ)

Ο Κύκλος Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων ολοκληρώνεται με την συνεχεία ενός πετυχημένου θεσμού που δίνει βήμα σε νέους συνθέτες, το 5ο Εργαστήρι Σύγχρονης Μουσικής με το «Ensemble DissonArt» που θα πραγματοποιηθεί στις 20, 21 και 22 Μαΐου, στις 20.30 (M2 – Φουαγιέ). Το Εργαστήρι Σύγχρονης Μουσικής που διοργανώνεται σε συνεργασία με το Εργαστήρι Σύγχρονης Μουσικής Α.Π.Θ. έχει καθιερωθεί πλέον σαν ένας σημαντικός θεσμός στο πρόγραμμα εκδηλώσεων του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης. Η απήχησή του είναι πανελλήνια και το ενδιαφέρον για τη λειτουργία του αυξάνεται διαρκώς, ενώ η αναγωγή του σε υψηλό πολιτιστικό γεγονός, οδηγεί πολλούς νέους συνθέτες που συμμετέχουν να βλέπουν το θεσμό ως προβολή της μουσικής τους σ’ έναν ιδεατό κόσμο επικοινωνίας.
Lucente Stella είναι ο τίτλος της συναυλίας που θα δοθεί την Κυριακή 29 Μαΐου, στις 12.00 (Μ2– Φουαγιέ) με έργα μεσαιωνικής μουσικής από τη Μεσόγειο. Το σύνολο «ExSilentio» (Θεοδώρα Μπάκα–τραγούδι, Δημήτρης Κούντουρας-φλάουτο με ράμφος, φλάουτο τραβέρσο, διεύθυνση συνόλου, Ανδρέας Λινός–βιέλα και Θύμιος Ατζακάς-ούτι) θα παρουσιάσουν έργα από το Libre Vermell, τη Σεφαραδίτικη παράδοση και τους κώδικες Escorial και Rossi.

Διάλογοι με το κοινό: παρουσίαση του προγράμματος της εκδήλωσης (29/05)
Τη μεγάλη γιορτή της μουσικής (Παγκόσμια Ημέρα της Μουσικής Τρίτη 21 Ιουνίου) η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης σε μια συμπαραγωγή με το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης θα παρουσιάσει το έργο του Μ. Θεοδωράκη: Ζορμπάς στις 21.00 (Μ1 – Κεντρική Αίθουσα).

! Παράλληλες δράσεις
Σε συνεργασία με το περιοδικό «Παράλλαξη» και την πρωτοβουλία «Η Θεσσαλονίκη αλλιώς»
Σειρά συναυλιών σε διάφορα σημεία της πόλης

Σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας
Ορχήστρα Εγχόρδων με δημοφιλή έργα του παγκόσμιου ρεπερτορίου (VivaldiMozartElgarPiazzola, κ.α.) και σολίστ τους Κώστα Ράπτη (Bandoneon) και Χρόνη Κουτσουμπίδη (κιθάρα) σε (Συντονισμός-επιμέλεια: Δημήτρης Χανδράκης).
Συναυλία με τα Μουσικά Σύνολα Ελληνικής Παραδοσιακής Μουσικής σ’ ένα αφιέρωμα σε λαϊκούς σύγχρονους οργανοπαίκτες – δημιουργούς (Συντονισμός-επιμέλεια: Μάνος Aχαλινωτόπουλος, Θύμιος Ατζακάς, Σωκράτης Σωκράτης)
- Συναυλία από σύνολα Jazz σ’ ένα αφιέρωμα στο συνθέτη και ενορχηστρωτή Bob Mintzer (Συντονισμός-επιμέλεια:Αντώνης Λαδόπουλος).
- Συναυλία με Κουαρτέτο Σαξοφώνων (Συντονισμός-επιμέλεια: Θεόφιλος Σωτηριάδης)
- Συναυλία για Δύο πιάνα - Οκτώ χέρια με φοιτητές της τάξης ειδίκευσης του καθηγητή πιάνου Ούβε Μάτσκε


Μ1, Α΄ Κτίριο Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης
Μ2, Β’ Κτίριο Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου